Työsopimus – juristijargonia vai tolkkua tekstiä työstä?

Cubic Box

Kaikkihan me olemme niitä tehneet. Pitkiä, lyhyitä, runsassanaisia, niukkoja, 12-sivuisia, yksisivuisia, suomeksi, englanniksi, kaikenkattavia, luurankoja, kirjallisia tai kippistellessä sovittuja. Työsopimus. Tuo tusinaan eri lakiin lonkeroitaan levittelevä meduusa, johon ei ehkä toivo koskaan joutuvansa palaamaan ja josta saa sopivan tilaisuuden tullen muhkean riidan aikaiseksi. Myös paperi, josta valitettavan moni joutuu nykyisessä taloustilanteesta vain haaveilemaan.

Toiset inhoaa, toiset haaveilee. Mutta parempi sovittuna kuin jälkipyykkinä.

Työsopimuksen pituus tavallisesti kasvaa suhteessa yrityksen kokoon ja kansainvälistymiseen. Se voi toki johtua siitä, että yrityksen kasvaessa mukaan otetaan HR-ammattilainen – toki myös siitä, että kansainvälisessä liiketoiminnassa on kotimaista enemmän liikkuvia osia ja etukäteen taklattavia mahdollisia ongelmia.

Toiset inhoaa, toiset haaveilee. Mutta parempi sovittuna kuin jälkipyykkinä.

Myös perusasioissa on paljon sovittavaa. Paljon.

Työsopimuksessa on varsin paljon perusasioita, joista on kuitenkin sovittava ja jotka on selvitettävä. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Sopimuksen voimassaolo: Jos sopimus on määraikainen, sille tarvitaan syy. Syy voi olla esimerkiksi kausityö tai Project X.
  • Koeaika: Koeajan pituus voi olla enintään 6 kk. Määräaikaisen työsuhteen koeaika voi olla enintään puolet työsuhteen kestosta, kuitenkin enintään 6 kk. Jos palkkaat vuokratun henkilön yrityksen palkkalistoille tekemään samaa työtä, ei koeaikaa saa enää soveltaa.
  • Työn suorittamispaikka: Verottaja rakastaa tätä pykälää, HR ei. Siihen liittyy nimittäin kysymys erilaisista työntekopaikoista ja matkustamiseen liittyvistä verollisista ja verottomista korvauksista, kuten päivärahoista. Tavallisesti työn suorittamispaikka on yhtiön toimitilat (kaupungissa X, ei osoitetta) tai työntekijän kotona.
  • Työaika: Useimmiten “säännöllinen työaika”. Jos merkitset sen kuitenkin keskimääräiseksi, on oltava olemassa jokin tasoittumissuunnitelma. Katsothan, että samaa työtä tekevillä on sama työaika, sillä muussa tapauksessa se saattaa herättää hieman närästystä. Ja mahdollisesti työntekijän vaatimusta palkan oikaisemisesta.
  • Palkka: Joskus katsotaan taulukosta, joskus sovitaan työsopimuksella työntekijän ja työnantajan välillä. Selvitä, onko yrityksen soveltamassa työehtosopimuksessa jotain suuntaa palkoista.
  • Edut: Pidä tämä mahdollisimman yleisluontoisena, sillä etujen muuttuessa on hankalaa, että ne roikkuvat jonkun työsopimuksessa. Sopimusta kun ei voi noin vain yksipuolisesti muuttaa. Ota myös kantaa siihen, ovatko edut osa palkkaa vai sen päälle.
  • Irtisanominen: Sovitaan, mennäänkö lainsäädännön minimillä vai jollakin hieman pidemmällä. Muista, että työntekijän irtisanomisaika ei voi olla pidempi kuin työnantajan.

Lisäosia, mutta niin olennaisia!

On muutamia osioita, joita ei välttämättä perussopimukseen laiteta, mutta jotka erityisesti tietotyön asiantuntijoiden, päälliköiden ja johtajien sopimuksissa ovat varsin olennaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi immateriaalioikeudet, salassapito, sivutoimet ja kilpailukielto houkuttelukielto ja sopimussakko. Kyllä, sakko, sillä ilman sitä sopimus on hieman hampaaton.

Katsotaanpa näistä hieman tarkemmin sivutoimista työtä. Kun iso työmarkkinatrendi on, että rahavirtoja ja ammattitaidon laajentumista haetaan useista eri lähteistä, sivutoimiin liittyvät kysymykset ovat usein myös HR-ammattilaisten huulilla. Vaikka yritys ei luonnollisestikaan ota kantaa siihen, mitä työntekijä vapaa-ajallaan tekee, sivutoiminen työ ei saa olla työnantajan liiketoiminnan kanssa kilpailevaa. Tämän kilpailullisuuden lisäksi yrityksen ainoa mahdollisuus puuttua työntekijän sivutoimiseen työhön on sen mahdollinen häiritsevyys – tämä voi näyttäytyä esimerkiksi uupumuksena, ja onkin vakava työsuojelullinen kysymys.

Rehellisyyden nimissä kuitenkin sanottakoon, että kyllä suomalaiset uupuvat ihan muutenkin, vaikka tekevät töitä yhdelle työnantajalle. Tai ehkäpä osin siksi.

Mielenkiintoiseksi tilanne menee, jos ihmisellä on kaksi palkkatyötä. Tämä ei ole mitenkään harvinainen tilanne Kumpi niistä on tällöin pää- ja kumpi sivutyö? Yrittäjänä rahavirran hajauttaminen on riskinhallinnallisesti varsin olennaista, joskin silloin jaksaminen on vain tekijän omissa käsissä.

Opettele tai hanki tukea

Jos olet jo vahvoissa HR-marinadeissa uiskennellut ammattilainen tai päässyt työskentelemään tiiviisti työsuhdejuristien kanssa, onnittelut!

Jos kaipaat sparrausta tai tukea esimerkiksi työsopimuksiin ja muihin lakisääteisiin asiakirjoihin, tervetuloa HH Partnersin Terhi Lehtopolun ja Paija HR Pia Klemetin vetämään webinaariin 3.10.204 aiheesta

Työnantajan pakollisten työoikeudellisten asiakirjojen yleisimmät kompastuskivet

Paija HR uunituoreesta verkkokaupasta löydät teknologia-alan kasvuyhtiöille räätälöityjä asiakirjoja ja malleja, esimerkiksi ylempien toimihenkilöiden työsopimuspohjan.

Paija HR – yrityksesi kokoista HR:ää.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä sinua parhaiten palveleva kokonaisuus!