HR-kartoitus on yritysjohdon kätevä työkalu

Cubic Box

Yrityksen kutakin toiminta-aluetta on kehitettävä silloisen kasvuvaiheen mukaisesti. Liian pienet tai liian myöhään tehtävät panostukset hidastavat kasvua – liian isoihin liian aikaisin tehtyihin taas kulutetaan kasvuyhtiön rahatynnyrin kultaakin kallliimpia euroja. Sijoittajia ja omistajia kun yleensä kiinnostaa, minne heidän rahansa käytetään, ja siitä tilille vedetään toimitusjohtaja ja/tai operatiivinen johto.

Yrityksen kasvukäyrää voisi kuvata vaikka näin. Launch-vaiheen lopussa ja Growth-vaiheen alussa on paras aika valmistella HR tukemaan yrityksen kovaa kasvua: laittaa perusasiat kuntoon ja kasvattaa kyvykkyyttä, jotta kovan kasvun vaiheessa voidaan keskittyä operatiiviseen suorittamiseen. Erityisesti Growth-vaiheessa myynti kasvaa voimakkaasti ja liitokset nitisevät, jolloin prosessien on toimittava arjessa saumattomasti ja joustavasti.

HR-valmiutta arvioidaan neljästä suunnasta

HR-valmiuden arviointi tehdään neljästä eri näkökulmasta, jolloin katetaan kaikki kasvuyhtiön tarvitsemat prosessit, asiakirjat ja työkalut:

  1. Lakisääteiset prosessit ja asiakirjat
  2. HR-käytännöt ja työkalut
  3. Johtamisen prosessit ja työkalut
  4. HR:n perusdata

Jokainen yritys on kuitenkin omalla matkallaan. Joskus voidaan kuitata valmiiksi jokainen tarkistuslistan kohta, ja ollaan valmiita jälleen seuraavaan loikkaan. Joskus valmiina on 50 % toimenpiteistä ja se on juuri sopiva siihen kasvuvaiheeseen. Siis suorastaan 100 prosentin valmius sille yritykselle!

“Joskus valmiina on 50 % toimenpiteistä ja se on juuri sopiva siihen kasvuvaiheeseen. Siis suorastaan 100 prosentin valmius sille yritykselle!”

Lakisääteiset ovat perusasioita, joista hyvin todennäköisesti osa on yrityksessäsi kunnossa. Ne kattavat esimerkiksi sopimuspohjat erilaisiin työsuhteisiin (esimerkiksi osa- ja määräaikaiset, nollatuntilaiset, etätyö- ja tasoittumissuunnitelman keskimääräiseen työaikaan), lakisääteiset vakuutukset, työsuojelun ja työterveyshuollon toimintasuunnitelman, sekä yhteistoimintalain vaatimat henkilöstösuunnitelmat.

HR-käytäntöjä ovat esimerkiksi henkilöstön käsikirja, johdon ja avainhenkilöiden sijaistussuunnitelma (usein sijoittajien / listautumisen vaatimus), rekrytointi- ja perehdytyskäytännöt, ja aukikirjoitetut palkitsemisen periaatteet.

Johtamisen työkalut puolestaan kattavat esimerkiksi organisaatiokaavion, suunnitellun henkilöstöviestinnän, kehityskeskustelumallin, aukikirjoitetut työnkuvat ja sovitut hyväksyntärajat- ja käytännöt.

HR-perusdata kattaa esimerkiksi FTE-laskelman (linkki kirjanpitoon/tilinpäätökseen), vaihtuvuus-%, sairauspoissaolojen määrän ja eNPS- sekä henkilöstötutkimuksen tulokset.

Lähtökuoppien kaivuu kannattaa tehdä ensin

Jos kaipaat lähtökuoppaa HR-kehittämiseen, voimme auttaa! Räätälöimme teknologia-alan kasvuyhtiöille vahvasti arkeen pohjaavan HR-kartoituksen. Valmistaudutpa siis kasvuun, tason nostoon, listautumiseen tai rahoituksen hakemiseen, autamme sinut alkuun.

Kartoituksesta saat tiedon, missä olet nyt ja mitä tehdä seuraavaksi. Tämän jälkeen voimme joko jatkaa yhteistyötä tai voit viedä asioita eteenpäin itsenäisesti.

  • Saat mielenrauhan, kun kokenut HR ja työsuhdejuristi kertovat sinulle, mitä tehdä vastataksesi alan parhaimpien HR-käytäntöjen ja lain vaatimuksiin.
  • Säästät aikaa ja rahaa, kun voit suunnitella budjettisi ja vuosikellosi suositustemme mukaisesti.
  • Valmistaudut tukemaan yrityksesi pito- ja vetovoimaa työmarkkinassa, eli helpotat rekrytointia ja suitsit vaihtuvuuden kustannuksia.

Kartoitus auttaa sinua rakentamaan vahvemman ja kestävämmän organisaation, joka on valmis kasvamaan.

Jos HR ei ole osaamisesi ytimessä tai tehtävälistasi kärjessä, me paijat voimme olla sinulle avuksi! Lue lisää uunituoreilta sivuiltamme www.paijahr.fi ja ota yhteyttä Piaan pia.klemetti@paijahr.fi

Paija HR – yrityksesi kokoista HR:ää.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä sinua parhaiten palveleva kokonaisuus!